Senarai Harga Perodua New Model dan Kereta Proton Baru Jun 2016

Ahad, 6 Disember 2015

Cara Memeriksa Kereta Proton Terpakai

Cara Memeriksa Kereta Proton Terpakai - Sudah menjadi hal yang lazim bagi anda yang ingin membeli kereta bekas untuk lebih teliti dalam memilih. Hal tersebut sangat berguna untuk dapat terhidar dari penipuan kerana anda tidak paham. Berikut ini kami cuba memberi beberapa langkah ataupun tips sangat berguna bagi anda sebelum membuat keputusan membeli salah satu kereta proton terpakai. Yang terpenting adalah jangan pernah terburu-buru dalam mencari kereta yang bagus, kerana jika anda terburu-buru maka hasil yang diperolehpun tidak akan bagus dan sempurna. Lebih baik luangkan waktu anda seketika untuk mengetahui tips berguna ini.

kereta terpakai proton wira untuk dijual
kereta terpakai proton wira untuk dijual
Meter Digital pada kereta
Anda perlu ingat zaman sekarang serba boleh dilakukan dengan wang. Sekarang ada orang yang memalsukan Identiti perjalanan kereta bekas dari yang sebenarnya. Penjual boleh saja memainkan pengaturcaraan pada meter digital seakan kereta tidak banyak melakukan perjalanan, helah ini dilakukan agar boleh menipu pembeli. Berhati-hatilah kerana penjual tidak kelihatan seperti penipu ketika menjelaskan perkara tersebut kepada anda.

Penjagaan Tayar Kereta
Tips yang kedua adalah memerikasa keadaan tayar kenderaan yang ingin dibeli. Apakah ban yang digunakan sekarang masih original apa ban baru yang diganti. Jika anda melihat meter menunjukkan jarak tempuh kurang dari 25,000 km maka mustahil dan tidak mungkin tayar botak atau tidak dalam keadaan mulus lagi. Biasanya satu tempoh ban kereta masih boleh digunakan untuk perjalanan antara 45,000 km - 60,000 km. Hal ini juga bergantung dari cara cara penjagaan kereta tersebut.

kereta proton terpakai murah untuk dijual
kereta proton terpakai murah untuk dijual
Keadaan Mesin Kereta
Hal yang terpenting dalam memilih kereta terpakai yang bagus adalah mesin dengan kualiti ok. Tentunya keadaan mesin disetiap kereta berbeza-beza. Mulakan memerikas dari bahagian atas mesin kemudian depan dan samping enjin kereta. Cek dengan teliti keadaan enjin kereta tidak pernah di kompres dengan bahasa lain dipalsukan kerana kerosakan. Hal ini harus benar-benar dicermati, kerana mesin yang di kompres terlihat bagus diluar saja tetapi bahagian dalam sudah rosak teruk.

Baca juga Perodua Myvi 1.5 2016

Body Kereta Terpakai
Perhatikan seluruh kedudukan kereta terpakai yang ada di hadapan anda. Bermula dari arah depan, samping hingga belakang. Mungkin anda boleh membuka dan menutup pintu kereta untuk mengetahui keadaannya. Bila ada kejanggalan mungkin saja pintu kereta pernah rosak atau diganti. ketuk juga bahagian body kereta yang anda rasa mencurigakan, siapa tau hanya digilap dari lobang yang terjadi karena kerosakan atau juga faktor usia dari kereta terpakai tersebut. Demikianlah Cara Memeriksa Kereta Proton Terpakai proton exora terpakai untuk dijual dan proton saga terpakai untuk dijual semoga berguna bagi anda.

Cara Memeriksa Kereta Proton Terpakai Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Arkan Sujudi

0 ulasan:

Catat Ulasan