Senarai Harga Perodua New Model dan Kereta Proton Baru Jun 2016

Jumaat, 11 Disember 2015

Harga Proton Saga Lama Jun 2016

Harga Proton Saga Lama - Saga lama merupakan kereta pertama yang diciptakan pengilang Proton. Proton saga lama pertama kali dipamerkan pada 9 julai 1985 oleh perdana menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad. Saga lama lahir dari kerjasama antara Mitsubishi Jepun dan Proton Malaysia. Kerete Proton saga lama dilandaskan pada kereta Mitsubishi Lancer.

Proton saga salun Price and Specs
Proton saga salun Price and Specs
Proton saga lama dihasilkan oleh kilang proton selama 23 tahun dan telah berjaya terjual lebih daripada 1.2 juta unit. Kenapa boleh bertahan begitu lama? kerana model kereta proton saga lama ini paling laris dan sangat banyak diminati. Hal ini menjadikan saga lama sebagai pemegang rekod kereta yang paling lama telah dihasilkan Proton diantara semua jenis Proton lain seperti proton saga blm dan proton saga aeroback atau hatchback. Selepas 23 tahun menerajui jalanan di Malaysia dan antarabangsa, Proton mengeluarkan generasi kedua dan menggantikan saga lama iaitu pada 2008.

Spesifikasi Proton Saga Lama Salun

Model Kereta Proton saga aeroback
Model Kereta Proton saga aeroback

Model Proton saga salun direka dengan enjin 4G15 Orion 1.5 liter milik Mitsubishi. Mempunyai empat pintu untuk kereta proton saga salun iaitu dua kiri dan dua kanan dan hadir dengan beberapa varianwarna diantaranya putih dan biru langit. Dan Model saga aeroback mempunyai 5 pintu sama ditambah pintu bahagian belakang.


Baca juga Cara Memeriksa Kereta Proton Terpakai

Penghantaran Proton Saga Lama ada yang Manual dan Automatik. Untuk transmisi manual 5 kelajuan dan transmisi automatik 3 kelajuan. Selanjutnya setelah generasi Proton saga lama keluarlah proton saga iswara pada tahun 1992 - 2003. Hanya ini Harga Proton Saga Lama semoga bermanfaat.

Harga Proton Saga Lama Jun 2016 Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Arkan Sujudi

0 ulasan:

Catat Ulasan